Mistanke om ILA i Vesterålen

Det er mistanke om Infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 19635 Skatleia i Bø kommune i Nordland.

Kontrollområde er allerede etablert gjennom Forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Bø kommune, Nordland, som trådte i kraft 4. juli 2013, opplyser Mattilsynet.

Distriktskontoret for Vesterålen har tatt ut prøver for eventuell verifisering av sykdommen, og sendt disse til Veterinærinstituttet.

For å forhindre smittespredning, er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Lokaliteten er eid av Egil Kristoffersen & Sønner AS.

Veterinærinstituttet og virksomheten varslet Mattilsynet 30. april 2014 om mistanke om ILA, på bakgrunn av positive laboratoriefunn for ILA.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Kontrollområde

Den aktuelle lokaliteten befinner seg allerede innenfor kontrollområdet opprettet i forbindelse med tidligere ILA-påvisninger på lokalitet 11248 Bonhammaren og 11251 Hysjorda. Lokalitetene vil bli å finne på Veterinærinstituttets interaktive kart over ILA-tilfeller i løpet av kort tid, opplyser Mattilsynet.