Ny aprilrekord for lakseeksporten

Det ble eksportert laks for 4 milliarder kroner i april.

Dette er en økning på 33 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og er den høyeste lakseeksporten i en aprilmåned noensinne, melder fra Norges sjømatråd.

– Vekst i etterspørselen etter laks og sterke priser i forbindelse med påsken har bidratt til ny rekord for lakseeksporten i en aprilmåned, sier Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks i Norges sjømatråd.

Det ble eksportert 82 704 tonn med laks i april, noe som blant annet er drevet av påskesalget i Europa. Hittil i år er det eksportert laks for 14,6 milliarder kroner. Dette er en økning på 32 prosent sammenlignet med april i fjor. Hittil i år har eksportert volum, målt i produktvekt, økt med cirka 7 prosent til 303 000 tonn.

Sterk laksepris

Pris for fersk hel laks var i april på 45,59 kroner per kilo. Dette er 3,66 kroner, eller 9 prosent høyere enn for samme måned i fjor. Lakseprisen i april var 4 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i mars.

EU øker

Det ble eksportert norsk laks til EU for 2,75 milliarder kroner i april. Dette tilsvarer en økning på 39 prosent fra samme måned i fjor. Eksportert volum, målt i produktvekt, var på nesten 59 000 tonn. Polen, Frankrike og Russland var de største markedene for norsk laks i april.

Hittil i år er det eksportert 33 prosent mer laks til EU, målt i verdi, enn for samme periode i fjor. Eksportert volum har økt med 9 prosent for samme periode.

Eksporten til Øst-Europa går tilbake

Eksporten av laks til Øst-Europa, målt i verdi, var i april på 428 millioner kroner. Dette er en nedgang på 4 prosent, sammenlignet med april i 2013. Volumet er samtidig redusert med 1350 tonn, eller 12 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Årsaken til nedgangen i april er først og fremst en reduksjon på 15 prosent i eksportvolumet til Russland og en nedgang til Ukraina. Eksporten til enkelte andre land i regionen viser imidlertid en økning, slik som Tyrkia og Hviterussland.

Økning til Asia og USA

Det ble eksportert laks til Asia for 544 millioner kroner i april. Det er en økning på 27 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Veksten drives av sterke priser og en volumøkning på 1200 tonn, tilsvarende 13 prosent fra samme måned i fjor.

Hittil i år er det eksportert norsk laks til Asia for 2,1 milliarder kroner, en økning på 42 prosent fra samme periode i fjor. Eksportert volum har i samme periode økt med 14 prosent til totalt 41 500 tonn.

Det ble eksportert laks til USA for 154 millioner kroner i april. Det er en økning på 107 prosent sammenlignet med april i fjor. Eksportert volum er tilnærmet doblet til 2260 tonn.

Vekst for ørret

Det ble eksportert ørret for 239 millioner kroner i april. Det tilsvarer en økning på 49 millioner kroner eller 26 prosent fra april i fjor. Russland var vårt største marked for ørret i april.

Hittil i år er det eksportert ørret til en verdi av 868 millioner kroner. Det er en økning på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Volumet hittil i år er omtrent uendret sammenlignet med samme periode i fjor.