Rekordverdi for lakseeksporten

Røkt laks på brett. Foto: Morpol ASA

Norge eksporterte laks for 10,7 milliarder kroner i løpet av 1. kvartal 2014.

Dette er en vekst på 32 prosent, eller 2,6 milliarder kroner fra i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd.

I mars måned ble det eksportert laks for 3,7 milliarder kroner. Dette er en økning på 27 prosent eller 790 millioner kroner sammenlignet med mars i fjor.

– Beskjeden økning i utbudet fra Norge, kombinert med vekst i etterspørselen bidrar til en fortsatt sterk laksepris,sier Paul Aandahl, bransjesjef laks og ørret hos Norges sjømatråd.

Sterk pris for norsk laks

I første kvartal 2014 var gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks på 47,60 kroner per kilo. Dette er 31 prosent eller 11,22 kroner høyere enn i 1. kvartal 2013. Eksportprisen for fersk hel laks i mars var på 43,88 per kilo. Dette er 17 prosent eller 6,29 kroner høyere enn samme måned i 2013.

Eksportvekst til EU

Eksporten av laks til EU, målt i verdi, var 31 prosent høyere i første kvartal 2014 sammenlignet med samme kvartal i fjor. Samtidig økte volumet av laks til EU, målt i produktvekt hittil i år, med ca. 3 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. EU er det viktigste markedet for norsk laks med en volumandel på 69 prosent av eksporten. Viktigste marked i EU i første kvartal var Polen og Frankrike.

Fortsatt positiv vekst i eksportverdien til Øst-Europa

Lakseeksporten til Øst-Europa målt i verdi var i første kvartal 5 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal i 2013. Dette til tross for at volumet samtidig er redusert med ca. 20 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Økning til Asia og USA

I første kvartal 2014 økte eksportverdien av norsk laks til Asia med 49 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Veksten er drevet av sterke priser og en økning i volumet på ca. 14 prosent, målt i produktvekt.

Eksporten av laks til USA forsetter å øke og var 162 prosent høyere i verdi sammenlignet med samme kvartal i fjor. Samtidig har eksportvolumet i perioden doblet seg og utgjorde i første kvartal totalt ca. 6400 tonn med norsk laks, målt i produktvekt.

Tidenes høyeste eksportverdi for ørret

Det har aldri blitt eksportert ørret for større verdi i første kvartal enn i 2014. Samlet sett ble det eksportert ørret for 632 millioner kroner. Dette er 30 prosent eller 146 millioner kroner høyere enn for samme periode i fjor. Volumet var ca. 3 prosent lavere enn samme periode i fjor og endte på totalt 12 900 tonn.

Eksporten til Russland, som er det største ørretmarkedet med en andel nærmere 50 prosent av den totale ørreteksporten, gikk tilbake med 16 prosent målt i volum. Tilførselen til det nest største markedet, Japan, økte imidlertid med 54 prosent i første kvartal.