Satser på leppefisk på Lovund

LURØY: Nordland Leppefisk AS har store planer om oppdrett av leppefisk i anlegget til Nordland Marin Yngel på Lovund.

Det nystartede selskapet Nordland Leppefisk AS, tar det landbaserte anlegget i bruk til et 3 år langt prosjekt for oppdrett av leppefisk.

– Vi har kjørt et forprosjekt gjennom Kystinkubatoren på Lovund. Det har resultert i etableringen av selskapet Nordland Leppefisk der seks oppdrettsaktører fra Rørvik og nordover er med, sier prosjektleder Tone Vassdal til Rana Blad.

Disse aktørene har forpliktet seg til å investere et sted mellom 10 til 20 millioner kroner i prosjektet. I tillegg håper man på en total offentlig andel på rundt 30-40 prosent, skriver avisa.

Så langt har Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nordland fylkeskommune og NCE (Norwegian Centres of Expertise) vært positive og vil bidra til prosjektet: Videre har selskapet forhåpninger om at også Innovasjon Norge vil satse på oppdrett av leppefisk.

Lysregulering av gytetidspunkt

Normalt er det slik at leppefisken gyter en gang i året. Det er for lite, hvis man skal få til oppdrett av fisken, mener selskapet. Derfor ser man for seg at man med lysregulering kan regulere når stamfisken gyter.

– Det er slik at den ville fisken gyter om sommeren. Greier vi gjennom lys til å fortelle våre stamfisker at det er sommer til ulike tidspunkt, får vi også gyting og klekkerunder flere ganger i året. Tanken er at vi skal dele vår stamfisk inn i tre, forklarer Vassdal.

Hun har et håp om at man i løpet det tre år lange prosjektet, er kommet så langt at denne typen oppdrett kan bli en ny kommersiell næring.

Bygd for torskeyngel

Anlegget til Nordland Marin Yngel AS ble bygd for å produsere yngel til torskeoppdrettsnæringen, men i april 2009 ble det kjent at Nordland Marin Yngel AS så seg nødt til å stoppe produksjonen av torskeyngel og si opp fem ansatte. Selskapet ble satt i ventemodus.

– Vi har et mål om å jakte på muligheten til å produsere yngel av andre marine arter. I tillegg er vi klare til ta opp produksjonen av torskeyngel og settefisk når situasjonen i marked snur, sa styreleder Sonja Djønne den gang.

Høsten 2009 ble det kjent at selskapet vurderte å bnytte anlegget til produksjon av settefisk av laks.

Les også: Vurderer bytte fra torsk til laks 08.10.2009